Politieke software en analyse

De politieke omgeving lijkt steeds ingewikkelder te worden. Aan de andere kant zijn er steeds meer data beschikbaar. Computersoftware kan die data verzamelen, en helpen nieuwe inzichten te verkrijgen.

Bij The Prize Consultancy kunt u terecht voor software om politieke data te bewerken en verwerken. Met onze software hebben we de resultaten van de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 al voorbewerkt. Een complete dataset is bij ons verkrijgbaar.

Het gaat om de uitslagen per stembureau van alle gemeenten, optellend tot de officieel vastgestelde einduitslag.

Deze dataset bevat zowel de uitslagen als geografische gegevens. De uitslagen zijn ook te verkrijgen bij de Kiesraad. Adresgegevens van de stembureaus zijn ook te verkrijgen bij elke gemeente afzonderlijk. De toegevoegde waarde van de dataset van The Prize Consultancy zit in de bewerking.

In een proces van ongeveer 70 uur zijn alle adressen van de 9.539 stembureaus bij elkaar gezocht. Bovendien zijn er vier "virtuele" stembureaus: de briefstembureaus EU-landen, Aruba, Nederlandse Antillen en buiten EU. Daarbuiten zijn in een proces van ongeveer 20 uur alle nog ontbrekende postcodes (6-positie) bij de stembureaus gezocht. En zijn de 430 gemeentelijke uitslagen, die los werden aangeleverd, samen gezet. Elk stembureau is verder voorzien van een lengte- en breedtegraad-coördinaat.

Er zit veel handmatig werk in. Veel stembureaus hadden alleen een straataanduiding zonder huisnummer. Dat huisnummer is er zoveel mogelijk bijgezocht om exact de goede postcode en geocode te geven. Soms moest dat via Google Street View. Denk aan achteringangen van buurthuizen, parochiezaaltjes, enz.

De dataset is te koop. U koopt daarmee een licentie op het toegevoegde werk. De achterliggende data zijn openbaar en gratis.

Wie de tijd spendeert kan dat werk zelf ook doen. Begin bijv. met de gemeente De Wolden. Een stembureau had als aanduiding "Prot.kerk Echten". Zoek daar het adres bij, de geocode en de postcode. Nee, niet in Zuidwolde of Ruinerwold.

Of zoek de adressen van de stembureaus van Waalre. In het bestand van de Kiesraad staat alleen "Stembureau_1" t/m "Stembureau_9".

Op één gemeente na waren de adresgegevens online te vinden. Gemeente West Maas en Waal stuurde die per fax, hier terug te vinden als PDF.

West Maas en Waal is daarom ook een mooi voorbeeld voor een sample van wat de dataset inhoudt. In dit geval een komma-gescheiden bestand, dat zich gemakkelijk laat openen o.a. in Excel. Klik hier, of rechtsklik erop om het bestand gemakkelijk te downloaden.

Een vorige versie van de dataset is gedeeld met NRC Handelsblad, leidend tot "Wat stemden de buren" in de krant van 16 juli 2010 en op de website van de krant. Elke stap in de bewerking van de dataset had nieuwe correcties tot gevolg. Die hadden te maken met typfouten bij gemeenten, Friese straatnamen, op elkaar lijkende straatnamen (leidend tot verkeerde geocodes in nabijgelegen dorpen), enz. Zelfs verkeerd geschreven namen in Google Maps (Gerrit Th. Rotmanlaan in Almere met en zonder "h"). De versie zoals nu te koop is 99,5% correct, voortkomend uit fouten die niet nader gecheckt kunnen worden en die door de gemeenten zelf verkeerd zijn opgegeven of verkeerd opgeslagen in hun online publicaties.

Een (niet overdraagbare) licentie voor het gebruik van de dataset is te verkrijgen bij The Prize Consultancy, à 1.200 Euro ex. BTW per licentie.

Verdwaald in een frame?Bijgewerkt: 27 juli 2010

(c) by The Prize Consultancy